Carrito  

Sin producto

0,00 € Transporte
0,00 € Total

Ver cesta Continuar a la comprobación

 

L'editorial Lakibuks publica una molt interessant novel·la històrica, 'El Corpus de Sang', que té com a marc històric la Guerra dels Segadors (1640-1652), de la jove escriptora osonenca Araceli González Marsó.

El dia del Corpus de l'any 1640 s'inicià de forma sagnant la revolta de Catalunya contra el mal govern del comte-duc Olivares, privat de Felip IV de Castella, coneguda com a Corpus de Sang i que desencadenà la Guerra dels Segadors. Arribats a Barcelona per a la contractació de la sega, centenars de segadors van protagonitzar avalots que provocaren la mort del virrei Dalmau III de Queralt, com a expressió del descontentament generalitzat al Principat pels costos que ocasionava la Guerra dels Trenta Anys (1618-1648) entre França i la Monarquia hispànica.
En particular, la protesta anava dirigida contra els impostos abusius, el projecte uniformista que el privat Olivares pretenia donar a la Monarquia filipista i l'obligació de rebre en el territori i allotjar entre les poblacions catalanes els terços de l'exèrcit castellà que lluitava contra França.
La novel·la de González Marsó, molt ben documentada, arrenca amb els dramàtics fets del setge de Cambrils, un dels grans i més cruels episodis de la Guerra dels Segadors, on van morir set-cents patriotes catalans, mentre el comandament militar filipista no respectava els acords negociats amb els defensors de la vila i feia executar i penjar de la muralla els cossos de les principals autoritats de la plaça forta catalana.
L'autora crea una trama de gran volada que li permet acostar-se a la Catalunya del segle XVII a través d'uns personatges de ficció que van apareixent al voltant de la jove Peronella i d'en Bartolí, dos germans originaris de Cambrils, que es mouran pels escenaris reals de la Guerra, la fam i la pesta a Tarragona, Barcelona o Vic, viuran un seguit d'aventures que els duran a Nàpols, Egipte o Tunis i, finalment, respiraran per les ferides i els anhels que han marcat des d'aleshores la història de Catalunya.
En aquest sentit, la publicació d'"El Corpus de Sang" no podia ser més escaient, atès que ens fa viure des de l'origen algunes de les passions, temences, aspiracions i també frustracions que han caracteritzat la nostra història i que avui reviuen i han ressorgit amb força des d'una nova dimensió europea i en el marc d'un món diferent.